PoliticsWest

Dance Valley ideology

By Wednesday 27 February 2008 No Comments

Happy hours. Eén van de beste momenten van de dag. Relax, ontspannen en een biertje. Het concept van happy hour is niet alleen een relaxend moment van de dag. Het is inmiddels een meer politieke en culturele levensstijl geworden.


De afgelopen maanden heb ik het gevoel dat happy hours niet een uurtje van de dag in beslag neemt en ook niet een dag of een week, maar evenzogoed meerdere weken. Nederland op zijn best.
Op elk leeg grasveld is er een GiGa feest: Dance parties, Dance valleys. Lowlandlands, you name it.
Waar komt zo’n grote behoefte aan het leven in happy hours vandaan? Heeft het met een samenleving te maken die veel angsten kent? Om elke keer te proberen toch leuk te doen om niet aan de waan van de dag te hoeven denken. Een angstige samenleving die een zelfonderzoek opzij legt en keer op keer probeert te ontsnappen.
Het heeft bijna een maand geduurd voordat slapende journalisten serieuze berichtgeving startten over de zelfmoord van wapendeskundige David Kelly in Engeland. De man die ongelukkig was met het sex-up documenteren van het Irak interventie dossier. Juist het laatste heeft te maken met de internationale rechtsorde, grenzen van militaire interventie en de betekenis van moderne democratie. In ons gezellige zomerse happy hours sparing time was er opvallend weinig te horen in klein Nederland.
Maar de samenleving is wel als de kippen geïnteresseerd in een paar migranten die duiklessen nemen.Veiligheidsdeskundigen en het Ministerie van justitie gingen zich hiermee serieus bezighouden. Want het kan toch niet bestaan dat vreemde figuren zich hier ten lande gaan specialiseren in duiklessen, delta vliegen en/of anderszins gewoon gezonde, sportieve levens leiden. Nee, een angstige samenleving vertrouwt dit soort dingen niet. Een samenleving in angst creëert een glazen bol als een Dance valley. Of je bent een onderdeel van de Dance Valley of je bent ertegen. Wie verzet biedt, wordt hard aangepakt. Helaas hebben velen waaronder ook intellectuelen, schrijvers en migranten cultuur vernieuwers zich aangemeld bij deze glazen bol.

Farhad Golyardi

Farhad Golyardi

Born in Teheran, Iran 1962. Grew up during Iranian revolution and European identity crisis. Sociologist and publicist. In charge of developing programs at culture and debate centre De Balie in Amsterdam, chief editor of transnational magazine Eutopia and co-founder of the leftist think-tank Waterland. Book publication: Other voices from Teheran: Iranian intellectuals about Islamic identity after fundamentalism. De Balie publishing, 2000. Mede Oprichter en hoofdredacteur van het instituut Eutopia en mede-oprichter van de linkse denktank Waterland. Geboren in Teheran, Iran. Vanaf midden jaren '80 in Nederland. Geen makkelijke maar wel behoorlijk spannende jaren om in op te groeien tijdens de studie sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Belangrijke thema's die het persoonlijke en politieke leven begonnen te beheersen waren identiteit en etniciteit in de moderne samenleving. De islam wordt een bijzondere intellectuele uitdagingen in dezer dagen. Vanaf die jaren politiek commentator van de hedendaagse Iraanse samenleving en bovenal een trendwatcher: het analyseren en het ontwikkelen van visies op het gebied van politiek en cultuur als coördinator voor het Culturele Centrum De Balie in Amsterdam. Thema's als transnationaal burgerschap (migratievraagstukken in internationaal perspectief), de stad als metropool (veranderingen in grote steden op het gebied van economie, bevolkingsgroepen en het culturele klimaat), de Nieuwe Wereldorde (o.a. het Midden Oosten, de islamitische wereld, Europa en migratie en Amerikaans buitenlandbeleid) en migratievraagstukken in moderne westerse samenlevingen.