DiversityWest

Good Governance met bier, Playboys en condooms

By Thursday 27 August 2009 No Comments

Tientallen doden per dag is geen grap meer. In de maanden juli en augustus vielen 6599 doden in Irak.


De democratie keur heeft zich in de zomer van 2006 voortgezet. Het was geen saai moment van het jaar voor veel landen. Nederland liep leeg en op een merkwaardige manier zag onze huidige regering geen obstakel toen de verzetsgroep Hezbollah en Israël met elkaar botsten. Nederland wordt van oudsher eerder onrustig van ´het te warme weer´ en de daaropvolgende te regenachtige weken. Naast deze nationale bezorgdheid heeft minister Bot zich openlijk geschaard achter Israëls militaire schoenen. Als extraatje mogen de Israëlische militaire vliegtuigen landen in Nederlands grond als tussenfase. Een schaamteloos moment.


Ondertussen wordt de democratiespuit dieper geïnjecteerd in Irak en Afghanistan. Er zijn weinig heldere ideeën over wat deze interventies zouden moeten worden en waar het naar toe zou moeten leiden. Tientallen doden per dag is geen grap meer. In de maanden juli en augustus vielen 6599 doden in Irak. Dat betekent tienduizenden families in rouw en frustratie. Wie geeft deze mensen een warme toespraak over het goede werk van de Hollandse jongens in de Nederlandse kampen? Blijkbaar is een waterput belangrijker dan de 6599 graven die de Irakezen zelf moeten graven. Nee, het werk van ‘onze jongens’ is zeer te waarderen. Ze mogen zelfs meer Heineken bier, Playboys en gratis condooms ontvangen voor hun goede daad.

Good governance werd geïntroduceerd voor landen met een laag politieke besef en een slecht politiek beleid.
Vele Derde Wereldlanden kregen hierop het keurmerk good governance. Dus werden bijvoorbeeld Afrikaanse landen die niet willen weten wat een goed werkende democratie is – zoals de onze – aan de verplichte beschavingsleer onderworpen.

Niemand heeft het over al die politieke blunders van de westerse Robocop. Natuurlijk, ‘we’ gaan ‘anderen’ wel indoctrineren. Het heeft een lekker psychologische effect op ons productieve leven. Wie weet moeten wij andere landen beter voorzien van bier, Playboy’s en condooms. Het zijn anno 2006 de hoogste culturele waarden op de Nederlandse standplaatsen.

Farhad Golyardi

Farhad Golyardi

Farhad Golyardi is a sociologist, researcher, and editor of Eutopia Institute, a transnational gathering place of thinkers and writers whose research interests include the Middle East, Populism, social movements, and cultural diversity.