Academy

An Artist’s point of view

By Tuesday 3 February 2009 No Comments

De kunstenaar

ontregelt

stelt vragen

verheft zijn stem

opent de discussie

duidt de wereld

presenteert nieuwe ideeën

en levert kritiek

Hoe ver dient een kunstenaar te gaan

in het uiten van zijn engagement?

De kunstenaar staat niet buiten de samenleving, maar maakt hier deel van uit. De discussie over deze relatie tussen kunstenaar en samenleving wordt nog steeds gevoerd. Dringende vragen in het debat zijn hoe de verhouding tussen kunstenaar en maatschappij precies gedefinieerd wordt, of het de taak van de kunstenaar is zijn maatschappelijk en politiek engagement te tonen en in welke mate en vorm dit dan moet te gebeuren.

Het is tijd om de discussie voorbij te gaan en woorden in daden om te zetten. Om de relatie tussen kunstenaar en maatschappij  te onderzoeken en concreet te maken. Eutopia nodigt daarom kunstenaars uit een sterk campagnebeeld te ontwerpen.

DEMOCRACY IN ACTION

Wie kent niet de campagnebeelden van de Amerikaanse president Obama, met de slogan “ Yes, we can”? Of het lieveheersbeestje van de Landelijke Stichting TegenZinloosGeweld? Een campagnebeeld is krachtig in zijn eenvoud. Maatschappelijke organisaties ervaren echter vaak dat hun campagnes weinig aansluiten bij het publiek dat zij wensen te bereiken, niet of nauwelijks gezien worden of nauwelijks beklijven. Het perspectief van de kunstenaar kan deze impasse openbreken. Juist een kunstenaar is in staat de knelpunten van de maatschappij op een opvallende manier te presenteren.

Eutopia Academy legt daarom de verbinding tussen kunstenaars en maatschappelijke organisaties en presenteert in de zomer van 2009 een masterclass. Geselecteerde kunstenaars maken een statement in beeld. Denk aan badges, posters, pamfletten, T-shirts, flyers of videoclips. De discipline en vorm waarin gewerkt wordt is vrij, de boodschap ook. Mits deze past in de inhoudelijke gebieden die Eutopia heeft gekozen: ontwikkelingshulp en multiculturaliteit. Deze thema’s staan onder druk door de veranderende politieke en publieke opinie en de economische crisis. De aandacht die de thema’s krijgen, blijft echter gevangen binnen bepaalde conservatieve kaders.

Schrijf je in voor deze masterclass

en ontwerp een minder braaf, minder voorzichtig,

maar juist een simpel en krachtig campagnebeeld.

Input wordt geleverd door autoriteiten die een college geven over ontwikkelingshulp en multiculturaliteit. Een campagnemaker geeft een presentatie over de vaktechniek en onder begeleiding van een expert op het gebied van kunst en engagement wordt een gesprek gevoerd met alle deelnemers van de masterclass.

Een jury van experts kiest binnen elk thema een winnend  campagnebeeld. De ontwerper van het beste campagnebeeld wordt beloond met een geldbedrag van 2.500 euro. De twee beste campagnebeelden worden verspreid in de vier grote steden van Nederland. Of zelfs meegenomen in de campagne van één van de betrokken maatschappelijke organisaties. In een (digitale) expositie worden alle ontwerpen getoond.