Academy

PERSBERICHT

By Thursday 29 September 2011 No Comments

Tijdens de Cultuurshow van 11 september is bekend gemaakt wie de winnaar is van de Eutopia essaywedstrijd met als thema ‘jouw foute held.’ Dit is geworden: Shahenshah Yagut met zijn essay over Richard Dawkins getiteld: Moet God Evolueren?


De opdracht die Eutopia aan de deelnemers van de essaywedstrijd meegaf was niet mals: in maximaal 1500 woorden je aan liefde grenzende fascinatie uitleggen voor je foute held. Meer dan 160 schrijvers verdiepten zich in de daden, woorden en gevoelens van hun foute held en onderzochten waarom die held hen weet te raken en wat wij daarvan kunnen leren.

In totaal werden zes schrijvers genomineerd voor de hoofdprijs van 500,- euro die uiteindelijk gewonnen werd door de oorspronkelijk uit Kaboel afkomstige Shahenshah Yagut. Eerder won hij de J.H. Schepsprijs in 2008 met zijn essay over oorlog en bereikte een derde plaats met een literaire inzending voor de schrijfwedstrijd WriteNow! Ook schreef hij opiniestukken voor websites als www.joop.nl

In zijn leven zoekt Shahenshah naar wegen om de twee werelden waarin hij thuishoort en die op het eerste gezicht onverenigbaar lijken, samen te brengen. Want als iedereen daarnaar zou zoeken, in plaats van alleen de tegenpolen te zien, dan zou de wereld er een stuk beter voorstaan. Uit het essay blijkt dan ook de worsteling van de schrijver om het universele samen te laten gaan met het religieuze. Volgens de jury levert dat een bijzonder interessant stuk op waarin het lukt clichés te vermijden. Ook prijst de jury hem om zijn poging een nieuwe waarheid te vinden door twee groepen ‘gelovigen’ op hun visies en boeken te onderzoeken.

In de jury zaten Peter Giesen (historicus en redacteur bij de Volkskrant), Jelle van der Meer (journalist en sociaal wetenschapper), Bart Top (adviseur en publicist) en Marja Vuijsje (auteur van de biografie Joke Smit).

Shahenshah’s essay Moet God Evolueren? zal dinsdag 4 oktober gepubliceerd worden in de Volkskrant.

Leave a Reply

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.