EventsEvents past

The Battle of Algiers

By Sunday 20 June 2010 No Comments

De inleiding wordt gegeven door Karim Traidia, van Algerijnse afkomst en regisseur van o.a. De Poolse Bruid.

Zondag 20 juni wordt de met talrijke internationale prijzen bekroonde film The Battle of Algiers (Pontecorvo, 1966) vertoond. De Tweede Wereldoorlog gaf de nationale bevrijdingsbewegingen overal ter wereld een enorme stimulans. Gedurende 130 jaar was Algerije bezet door Frankrijk.

Na gevoelige nederlagen van het Franse kolonialisme in Zuidoost Azië en andere delen van het voormalig Frans Koloniale Rijk was Frankrijk vastbesloten om Algerije als laatste kolonie te blijven ‘behouden’. Zo ontstond de Algerijnse Oorlog (1954-62). Op heldere en overtuigende wijze wordt in The Battle of Algiers de onafhankelijkheidstrijd in Algerije in beeld gebracht vanuit het perspectief van de voormalige kolonie aan de ene kant en vanuit het oogpunt van de voormalige kolonisator aan de andere kant. De muziek door Ennio Morricone en het feit dat voornamelijk amateurs in de film een rol in spelen, maakt deze film zeer bijzonder.