Books

EUROPA, ISRAËL EN DE PALESTIJNEN

By Friday 22 October 2010 No Comments

Het Israëlisch-Palestijns conflict is brandend actueel. Toch blijft de Europese Unie in de politieke marge van dit conflict vertoeven. Nochtans stond Europa aan de wieg van het conflict in de eerste helft van de vorige eeuw. Bovendien is de Europese Unie sinds midden jaren negentig veruit de grootste internationale donor van de Palestijnen en de belangrijkste handelspartner van Israël. Waarom neemt de EU haar historische verantwoordelijkheid dan niet op? En wat belet de EU om politieke munt te slaan uit deze bevoorrechte relaties met de conflictpartijen?

In dit uitdagende boek spreekt de auteur over een historisch gegroeid ‘politiek deficit’ van het Europese buitenlandse beleid. Een politiek onvermogen dat verschillende oorzaken heeft waaronder de dominantie van de Verenigde Staten in de regio, institutionele onvolmaaktheden van ‘Politiek Europa’, maar ook een opvallend gebrek aan realisme en moed om de handelsrelaties met de conflictpartijen als hefboom te gebruiken.

Met tal van voorbeelden wordt in Europa, Israël en de Palestijnen aangetoond hoe de laatste jaren het doen en laten van de EU het politieke deficit deed kantelen in een ongeziene normatieve impasse…

Dit boek is verplichte lectuur voor iedereen die interesse heeft in het Europese Buitenlandse beleid, het Israëlisch-Palestijns conflict, conflict-resolutie, Euro-mediterrane betrekkingen en de Arabische wereld.

BILAL BENYAICH (°1982) is politicoloog. Hij schreef verschillende artikels en essays over Europa en het Israëlisch-Palestijns conflict voor Samenleving en Politiek, De Morgen en het politiek-wetenschappelijk vaktijdschrift Res Publica.

Europa draagt een verpletterende verantwoordelijkheid in de Palestijnse tragedie. Daarom is een boek zoals dit van Bilal Benyaich zo belangrijk. Tijd dat Europa zijn verantwoordelijkheid neemt, stelt Bilal in dit boek. Hij heeft gelijk.

Imprint: ASP editions
In herdruk
€ 22,95
ISBN: 9789054876977
320 pagina’s
Verschijningsdatum: 20/10/2010