Academy

Zonlicht is het beste ontsmettingsmiddel

By Saturday 13 February 2010 No Comments

Nieuwsgierig naar het verband tussen de islam en palmen, hazelaars, regen en de verkiezingen?
Radicale en populistische uitspraken over immigranten zijn een plaag die nodig uitgeroeid moeten worden. Tenminste, dat vinden Lauren Alexander en Ghalia Elsrakbi. De twee kunstenaars ontwikkelden daarom een humoristisch tegengif. Zij laten een nieuw (zon)licht schijnen op oude statements van Nederlandse rechtse politici.

De vernieuwde quotes zijn vanaf 22 februari tot aan de gemeenteraadsverkiezingen te zien in de binnenstad van Amsterdam en Den Haag en op de route van tramlijn 17 in Den Haag. De postercampagne introduceert een nieuw vocabulaire voor de politici, waarin orchideeën en morellen mooie alternatieven zijn voor woorden als nationaliteit en probleemjongere.

Door op deze manier radicale ideeën onder de publieke aandacht te brengen, worden vooroordelen pijnlijk zichtbaar. Sunshine is the best disinfectant verwijst naar een uitspraak van rechter Louis Brandeis in 1914, in 2009 herhaald door president Barack Obama. Hij benadrukte dit belang van transparantie in het politieke en sociale leven.

Ook Eutopia vindt het noodzaak dat ieder zijn stem laat horen en vroeg twintig kunstenaars zich helder uit te spreken over de huidige multiculturele samenleving. De werken van de kunstenaars werden getoond tijdens een expositie in het publieke Atrium van Den Haag en Alexander en Elsrakbi wonnen met hun campagne-ontwerp de Artist in Action prijs van Eutopia’s masterclass Democracy in Action: an artist’s point of view.

Kijk voor meer informatie op  www.sunshine.foundland.org.

De campagne wordt mede mogelijk gemaakt door Kosmopolis Den Haag.