EventsEvents past

ART OF RESISTANCE

By Thursday 7 April 2011 No Comments

De Arabische lente en haar scala aan revolutionaire bewegingen, hoe onverwachts ook voor menig westerling, is niet uit de lucht komen vallen. Art of Resistance toont vele fragmenten van speelfilms, clips en muziek uit het Midden Oosten, die al jarenlang het politiek systeem, corruptie en andere misstanden op de hak nemen.

Eutopia Media Education toont met Art of Resistance de vaak onderbelichte invloed van culturele en kunstzinnige uitingen op het huidige verzet in het Midden-Oosten.

Wat was mede de inspiratie voor de Arabische burger om de straat op te gaan?
Art of Resistance laat zien wat de Arabische burger zag! Beeldmateriaal dat vertelt over de dagelijkse leefsituatie in het Midden-Oosten, inclusief zijn schijndemocratie, mensenrechtenschendingen, religieuze aanvaringen, politiegeweld en eerdere opstanden.

Art of Resistance toont fragmenten van Basra (Irak), de in heel het Midden-Oosten populaire film Yacoubian Building (Egypte), de satirische film Lizard (Iran) en de Making of…Kamikaze (Tunesië). Daarnaast toont beeldmateriaal van Al Jazeera en Al Arabiya, YouTube en clips van rapper El GÉnÉral (de rap “Rais Lebled” over president Ben Ali van Tunesië, zo ongeveer het volkslied van de revolutie!) en van de verboden rappers Hishkas (Iran) en Yas (Iran) en de verboden muziek van zanger Mohsen Namjoo (Iran).

KRITERION

zondag 3 april – 15.00 tot 16.30 uur

Inleiding en commentaar door filmcriticus Hassouna Mansouri

Nagesprek met politicoloog Mariwan Kanie
Adres:Roeterstraat 170 / Amsterdam

Entree: 4 Euro

Reserveren: 020-623 17 08
www.kriterion.nl

FILMTHEATER ’t HOOGT

zondag 17 april – 14.00 tot 17.30 uur

Inleiding en commentaar door expert kunst en cultuur uit het Midden-Oosten
 Neil van der Linden en filmcriticus Hassouna Mansouri

Debat met publiciste en voormalig mensenrechten diplomaat Petra Stienen en 
journaliste en programmamaker Hassnae Bouazza

16.00 uur De speelfilm Making of……Kamikaze van Nouri Bouzid (Tunesië 2008).

De jonge Tunesische breakdancer Bahta krijgt voor zijn dansactiviteiten in de straten van Tunis weinig waardering van de autoriteiten. Gefrustreerd door een gebrek aan toekomstperspectief valt hij in handen van een terroristische groep waaraan hij slechts ten koste van zijn eigen leven kan ontkomen. Zijn “kamikaze” vertoont een sterke gelijkenis met de actie van de jonge Tunesier die zich zelf uit protest in brand stak en daarmee de Tunesische revolutie triggerde.

Adres: Hoogt 4 / Utrecht

Entree : 10 Euro of
 Filmfragmenten/debat: 4 Euro

Making of…..Kamikaze: 8 Euro

Reserveren: 030-2328388
.

Eutopia Media Education organiseert filmvertoningen waarbij politieke onderwerpen in een nieuw daglicht worden gesteld, met inhoudelijke voor- en nabespreking door professionals.
 De volgende twee vertoningen zijn op 15 mei en 5 juni 2011 in Kriterion, Amsterdam.

Voor meer informatie: [email protected]