Academy

JOUW FOUTE HELD

By Tuesday 5 April 2011 No Comments

Ze schreven bijvoorbeeld over Maxime Verhage, Bettie Page en Adolf Hitler. Eutopia Magazine publiceert dit najaar zes essays van deelnemers aan de essaywedstrijd “Jouw foute held”, georganiseerd in samenwerking met De Volkskrant. Het beste essay is 500 euro waard en wordt ook in De Volkskrant geplaatst . Welk essay dit is, wordt in september bekend.
In totaal waren er honderdzestig inzendingen:  over vergeten en verloren foute helden, opwindende en moedige foute politici en voorbeeldig foute kroegmaten en buurmannen.

Uit deze honderdzestig inzendingen werden zestien essays geselecteerd door een gelegenheidsjury van journalisten: Peter Giesen (voorzitter),  Jelle van der Meer, Bart Top en Marja Vuijsje.

De zestien geselecteerde deelnemers woonden een lezing over heldendom bij van journalist Menno Hurenkamp en werkten samen met de jury aan verbetering van hun essay. Vervolgens koos de jury welke zes van deze verbeterde stukken de beste zijn, gelet op uitwerking van het thema, stijl en originaliteit.

De winnaars zijn: Pepijn Corduwener, Jérôme Gommers, Theo Groen, Niels Posthumus, Marije Takens en Shahanshah Yagut.

De opdracht van Eutopia en De Volkskrant was om een essay van 1500 woorden te schrijven over een aan liefde grenzende fascinatie voor politici, schrijvers, voetballers, popmuzikanten of andere figuren. Foute helden van wie wij en onze vrienden niets moeten hebben. De meeste van ons zullen immers normaal gesproken nooit toegeven een schurk of icoon van de tegenpartij te adoreren.

Deze essaywedstrijd is een masterclass uit de serie van Eutopia Academy
Voor meer informatie: [email protected].

Eerdere bericht:

Je stemt altijd links, maar koestert warme gevoelens voor Berlusconi. Of je stemt altijd rechts, maar bent een stille bewonderaar van Femke Halsema. Je haat de dictatuur in Iran, maar voelt akelig precies aan wat Ahmedinejad in het Midden-Oosten populair maakt. Of je hebt een hekel aan geweld, maar de ‘liefdesbeet’ van Ajax-macho Suárez deed je bijna juichen.

Misschien kennen we het allemaal wel: een aan liefde grenzende fascinatie voor politici, schrijvers, voetballers of popmuzikanten van wie wij en onze vrienden niets moeten hebben. De meeste van ons zullen nooit toegeven een schurk of een icoon van ‘de tegenpartij’ te adoreren. Het is precies waartoe we jou uitnodigen. Wie is jouw foute held of heldin? Wat is het dat hij of zij in jou weet te raken? Wat doe je met de gevoelens die hij of zij in je oproept? En: kunnen de minder aansprekende mannen en vrouwen voor wie jouw hoofd heeft gekozen iets van ze leren om jouw hart evenzeer te raken?

Schrijf een essay van maximaal 1500 woorden over jouw foute held. Stuur je essay in voor 1 april 2011. Voor inzending of meer informatie: [email protected]

Zestien essays worden geselecteerd voor een masterclass en een aantal daarvan verschijnt dit najaar in Eutopia Magazine. Het beste essay wordt bovendien gepubliceerd in De Volkskrant en de schrijver ontvangt 500 euro. Houd deze website in de gaten voor meer informatie over o.a. de jury en de masterclass.