Academy

Prijsuitreiking en expositie

By Tuesday 19 January 2010 No Comments

Op 27 september 2009 werd in het Atrium Den Haag de expositie Democracy in Action: an artist’s point of view geopend. Twintig kunstenaars tonen hier hun statement over de veranderende samenleving. Aan de kunstenaar die het beste beeld heeft vervaardigd werd door Marieke Bolle, wethouder Cultuur en Financiën in Den Haag, de Artist in Action prijs uitgereikt. De opening en de prijsuitreiking werd vooraf gegaan door een debat.

Is de Nederlandse democratie in crisis?
De expositie is het resultaat van de masterclass 2009 van Eutopia. De masterclass is te herleiden tot de vraag die de stichting zich stelde: “Is de Nederlandse democratie in crisis?” Want vrijheid van meningsuiting lijkt het voorrecht van bepaalde groepen mensen geworden. Mensen vormen fronten en bouwen forten. Hardvochtige confrontatie is voor sommigen de enige uitweg. Iedereen heeft een mening, de meest ongenuanceerde uitspraken zijn geen uitzondering meer en etiketten worden meteen geplakt.

There’s a crisis going on: where the hell is your point of view?
Zijn juist kunstenaars niet bij uit uitstek geschikt om de knelpunten van de samenleving te duiden en hier op een opvallende en inspirerende manier op te reageren? Daarom vroeg Eutopia een aantal kunstenaars een statement te maken in de vorm van een campagnebeeld.

Prijsuitreiking
Drie kunstenaars zijn genomineerd voor de Artist in Action prijs: Carine Weve, Roberto Voorbij en het kunstenaarsduo Lauren Alexander & Ghalia Elsrakbi. Uiteindelijk reikte Marieke Bolle (wethouder Cultuur Den Haag) de prijs uit aan kunstenaarsduo Lauren Alexander & Ghalia Elsrakbi. Zij ontwierpen een kritiek tegen populistische leuzen en polariserende campagnes op een pakkende en humoristische manier; volgens de jury een indrukwekkende herdefiniëring van het vak grafisch ontwerpen.

Deze bijeenkomst en expositie is een samenwerking tussen Kosmopolis Den Haag, stichting Atrium Den Haag en Eutopia